nedeľa 31. marca 2013

Bez ladu a skladu

Ako vnímate svet okolo seba? Viete, čím chcete v živote byť? Viete, ako sa tam dostať? Čo je zmyslom vášho života? Viete to dosiahnuť? Vidíte v týchto otázkach veľa prekážok? Tie prekážky vám stavia štát, svet, politický režim, nastavenie sveta alebo vy sami? Chcete to všetko vykričať do sveta, zaspievať alebo sa prispôsobíte?
Mladá kapela z 90- tych rokov bola príkladom toho, že chcú veci zmeniť. Boli predovšetkým rebelmi v dobe vtedajšieho ťažkého režimu, a preto ich chcem v tomto príspevku  uviesť ako pozitívny príklad slovenskej hudobnej scény. Chcel by som tiež, aby toto odvážné zoskupenie 6 členov, bolo známe aj tým ľuďom, ktorí sa s ňou ešte nestretli, pretože boli ešte príliš mladí alebo im tento štýl hudby nebol príliš blízky. Viete si predstaviť, že napíšete texty, ktoré nie sú príliš bohaté na riadky (ale za to vecné!), hráte a spievate dosť "kakofónne", čiže nejaký súzvuk tónov pre vás nehrá až takú rolu, texty rozprávate, používate hovorené slovo s mrazivou intonáciou atď. Viete si predstaviť spraviť takúto muziku, ktorá je protikladom politického režimu a je jeho odvážnou kritikou, ktorá sa trestá? Viete si predstaviť, že máte zhruba 13 rokov a už nad takýmito názormi, či postojmi premýšľate a zároveň do toho odvážne vkročíte? Áno, najmladší člen Michal Kaščák mal iba 13. Obdivuhodné! Spomínaná hudobná skupina a rovnako aj legenda sa nazýva Bez ladu a skladu.
Keď si vypočujete hudbu týchto hudobníkov, zistíte, že môžete prezentovať svoju tvorbu aj iným spôsobom, ako je bežné. Nemusíte byť tí, ktorí vymýšľajú nádherné rýmy, ktoré sa opakujú a sú neskutočne zvučné. Možete byť vecní a jasní, a pritom dokonca aj neharmonickí. Najdôležitejší je váš odkaz!

Rada je dlhá, ale iba niektorí z nej vykročia! Budete to aj vy?
Váš Šandi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára